Pages

Monday, February 1, 2010

Facebook, Israel, Ulama & Perjuangan Islam.


FACEBOOK, laman jejaring sosial, kini dikatakan jelas diwujudkan sebagai alat Israel untuk memantau orang-orang Islam dan mendapatkan informasi yang berharga mengenainya. Seperti kita ketahui, di Facebook, penggunanya dapat memperbaharui status mereka atau 'posting' foto keluarga.

Menurut 'Indonésie Magazine' yang bertapak di Perancis, intelijen Israel memberi fokus pada pengguna Facebook, terutama kepada Arab dan Muslim. Israel menggunakan informasi yang diperoleh melalui halaman Facebook, untuk menganalisis aktiviti penggunanya dan memahami bagaimana mereka berfikir. Kerana itu duta Israel di Paris menuduh majalah tersebut “mengungkapkan rahsia kepada musuh." Facebook merupakan aktiviti rahsia Israel yang ditemui pada Mei 2001.

Gerard Niroux, Profesor Psikologi di Universiti Provence Perancis juga menulis buku 'The Dangers of The Internet', berkata. "Facebook adalah sebuah jaringan intelijen Israel terdiri dari psikologi memikat pemuda dari dunia Arab, terutama dari negara-negara yang terletak di dalam jangkauan konflik Israel-Palestin di samping negara-negara di Amerika Latin,"

Niroux mengatakan sejumlah besar orang-orang menggunakan laman jejaring itu untuk bertemu orang lain dan hal itu sebenarnya membuatkan suasana tidak aman. "Sangat mudah untuk mengintp orang lain melalui perempuan," katanya kepada majalah itu.

Ini bukan pertama kalinya Israel dituduh menggunakan Facebook untuk megintip orang. Pada bulan April 2008 surat khabar 'Jordan Al-Haqiqah al-Dawliya' menerbitkan sebuah artikel berjudul 'The Hidden Enemy' membuat dakwaan yang sama. Akhbar itu menyatakan bahawa sangat merbahaya khasnya bagi golongan remaja, yang seringkali mengungkapkan data pribadi tentang diri mereka di Facebook. Kerana itu semua hal boleh diketahui oleh orang lain dengan mudah.


Ehsan dari blog Ibnu Hasyim...

No comments:

Post a Comment