Pages

Thursday, September 30, 2010

Teknologi Terkini Iran

Bot Terbang pula! 

Sehari dua lepas, Iran memperkenlakan 'Bot terbang' atau 'Flying Boat' pula. Iran yang dilabelkan sebagai negara 'Paksi Kejahatan' oleh AS telah berjaya mengejutkan dunia dengan kecanggihan teknologi ketenteraan yang mereka miliki. Inilah antara negara Islam yang masih boleh dan kuat bertahan dari tekanan Amerika dan sekutu-sekutunya, terutamanya Israel dalam mengekang sumber-sumber perolehan bahan-bahan mentah dan material, terutamanya aspek pembangunan teknologi pertahanan.

Iran kerap buat gempar dengan pelbagai berita ketenteraan, bermula dengan teknologi nuklear, kapal terbang tanpa pesawat, misi dari kelas Fajr, kereta kebal, kapal selam, pesawat pejuang dan juga latihan ketenteraan skala besar yang sedikit sebanyak telah menarik perhatian dunia, betapa agresifnya negara ini dalam mempertahankan daulah dan haknya. Difahamkan menerusi jurucakap Ketenteraan Iran, Angkatan tentera Pasukan Pengawal Revolusi Iran telah mula menerima skuadron 'Bot Terbang' dan ianya akan dikendalikan oleh Pasukan Pengawal Revolusi Elite Iran.

Setakat ini, pasukan tersebut telah menerima 3 skuadron bot terbang itu. Dengan situasi semasa dan rantau Timur Tengah yang sedang bergelojak dan kurang stabil sosio-politiknya, Iran semakin berani untuk mengumpul kekuatan ketenteraan untuk menghadapai sebarang ancaman yang tidak diduga. Bot terbang ini dilengkapai dengan senjata api, dan boleh diterbangkan sama ada malam dan siang dengan dilengkapi alat pandang malam yang terbaik.

Selain itu, ia juga dilengkapi dengan kamera canggih yang akan digunakan untuk menangkap gambar ketika melakukan tugas-tugas pengawasan dan pemantauan. Menurut Pegawai Pemerintah Pasukan Pengawal Revolusi Iran, Ahmad Vahidi sebagai memetik dari kata-katanya...

”Dengan teknologi rekabentuk yang termaju dan canggih tiada radar sama ada di laut, udara dan darat boleh mengesan kewujudan bot terbang ini. Ianya dapat bergerak dengan baik untuk keluar dari laut”.

Teknologi pembuatan bot ini, adalah hasil dari kejuruteraan tempatan. Ianya adalah satu kebanggan bagi industri teknologi ketenteraan bagi negara tersebut. Bot ini bakal ditugaskan dan diberi tanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas pengawasan, pemantauan sempadan perairan negara tersebut. Bahan-bahan yang diperoleh menerusi kameranya bakal dipindah segera kepada pihak pemerintah skuadron untuk tindakan selanjutnya.

Bot ini juga, boleh dibekalkan dengan misil dan ianya dapat melancarkan misi dengan tepat ke sasaran ketika sedang bergerak laju.

Firman Allah SWT yang bermaksud, "Dan persiapkanlah (diri kamu dalam) menghadapi mereka (dengan) apa (sahaja) yang kamu mampu dari (bentuk-bentuk) kekuatan, dan dari kuda yang disiap siaga. Dan dengan kekuatan itu, kamu menakutkan musuh Allah dan musuh kamu." Surah al-Anfal ayat 60

Sumber: Ibnu Hasyim

Monday, September 27, 2010

Kenali Musuh Utama Anda (Syaitan)





Syaitan merupakan makhluk Allah yang diciptakan daripada api. Syaitan ialah musuh utama bagi seorang mukmin seperti yang kerap kali diulang oleh Allah SWT di dalam Al-Quran. Antaranya, dalam Surah Faatir ayat ke enam ;

إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا إِنَّمَا يَدْعُو حِزْبَهُ لِيَكُونُوا مِنْ أَصْحَابِ السَّعِيرِ

Maksudnya :
Sesungguhnya syaitan ialah musuh kepada kamu, maka jadikanlah dia musuh. Sebenarnya dia hanyalah mengajak golongannya supaya menjadi penduduk neraka.

Kita haruslah sedaya upaya berusaha menjauhi amalan-amalan yang diwarisi daripada syaitan atau perbuatan yang boleh menyebabkan kita menjadi pengikutnya. Walaupun kita berdepan dengan musuh yang tidak dapat dilihat, hadis-hadis Rasulullah SAW banyak mendedahkan hakikat sebenar syaitan dan cara-cara untuk menghindari tipu muslihatnya.


Di sini dinyatakan hadis-hadis mengenai perkara ini untuk panduan kita bersama. Iaitu ;

WE ARE SPECIAL !

   Setiap daripada kita dilahirkan daripada rahim seorang ibu. Biar sehebat mana kita membenci diri sendiri, jangan pernah lupa bahawa suatu ketika dahulu kelahiran kita pernah disambut penuh tawa, girang gembira oleh ibu dan ayah. Biarpun satu dunia membenci, ingatlah bahawa kita tetap istimewa. Oleh sebab itulah Allah masih membenarkan kita hidup bernyawa. Jika ada satu perkara yang harus disedari supaya kita tidak merasa lemah, itulah dia,  “We are special!“.


   Kita punya akal. Jika tidak, mustahil kita dapat membaca artikel ini. Akal adalah anugerah Allah yang tidak terhingga. Ia membezakan antara manusia dan haiwan, juga tumbuh-tumbuhan. Manusia yang sering menghina diri sendiri dan bersikap lemah di hadapan orang lain sebenarnya sedang bersikap kufur dengan nikmat Allah. Dia tidak tahu menghargai nikmat akal yang dianugerahkan kepadanya. Seolah-olah penghormatan Allah itu tidak mahu diterima dan dianggap tidak bernilai.
“Aku bodoh, mereka pandai…aku lemah tak punya apa-apa, mereka hebat”
   Orang yang tidak tahu menghargai diri sendiri adalah orang yang tidak tahu berterima kasih dan bersyukur kepada Allah. Maka, menyedari bahawa we are special adalah jalan menuju syukur.

 
 
Firman Allah:
 
 Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya). (At-Tiin:4)


   Keangkuhan kita, keengganan kita untuk menghargai ciptaan Allah iaitu diri sendiri boleh mengundang murka Allah dan menjatuhkan martabat kita di sisi-Nya. Firman Allah:
 Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah (At-Tiin:5)


   Apabila kita telah menyedari bahawa kita adalah istimewa, kita akan lebih bersyukur. Kesyukuran itu membawa kita menggunakan segala keistimewaan untuk berbakti dan taat kepada Allah. Kesedaran itu akan mengubah persepsi kita dalam kehidupan dan menjadikan kita lebih bertenaga untuk melangkah. Kita tidak lagi merasa sedih dan lemah di sisi manusia. Bahkan, itulah yang dikehendaki Allah. Firman-Nya:
 Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman. (Ali Imran:139)


   Kesimpulannya, ada 1001 sebab yang boleh kita rungkaikan untuk membuktikan bahawa “we are special!“.


www.iluvislam.com Oleh:Zulyunus Editor: Nor Adrenaline

 

Saturday, September 25, 2010

Kenali: Kreatifnya Syaitan




Pernah satu ketika saya diminta belajar daripada syaitan oleh seorang yang ulama yang dihormati. Saya terkejut. Benarkah ini?

“Belajar tentang kreativiti dan inovasi syaitan menyesatkan manusia,” jelasnya.

Saya tersenyum. Ada kebenarannya.
Syaitan begitu kreatif mencipta dan mempromosi kejahatan. Ada-ada sahaja cara dan jalannya. Tidak pernah kaku, jarang yang beku. Sentiasa ligat dan cepat. Sentiasa ada pembaharuan. Malangnya, acapkali orang yang memperjuangkan kebenaran…tidak se’dinamik’ dia. Tumpul kreativiti dan beku inovasi. Asyik-asyik yang semacam itu juga.

Begitulah. Semoga kisah dialog di bawah boleh dijadikan cabaran untuk minda bagi terus memperjuangkan kebenaran. Kita mesti lebih kreatif daripada syaitan!

Bersama Kita Renungi Kisah Ini

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wa nita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

raYer (Kelas 4 Sy Sc Kufah)





wah3..... raYer.....
he3....Maahad Muhammadi Lelaki dah anjur raYer hari khamis --->
23.09.2010
memang beZ r.....
sape2 budak mml yang xhadir....aku ley kate "rugi koraNg"
kitorang yang Hadir Nie keKenyangan......

MeNu keLas aKu
SaTaY PCb (buChak beli)
roTi jaLa (miRul aJad beLi)
Kek......n makanAn yanG lain2 pakaT2 bawa.......

ha3...ok lah.....yang atas Tu siKit je aku upLoad.....daLam FB berLambak pakaT kaWn akU tag....
.....:::: jUz an UpDate :::....

Friday, September 24, 2010

Ucapan Presiden Iran Di Pulau

Presiden Iran dakwa Amerika ‘dalangi’ serangan 11 Sept, diplomat PBB pulau ucapan

Amerika Syarikat dan beberapa lagi dari Eropah memulaukan sesi Perhimpunan Agung PBB apabila Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad semalam mendakwa kebanyakan orang percaya bahawa pentadbiran Amerika yang mendalangi serangan 11 September demi survival Israel.

Dalam ucapannya, pemimpin Iran itu berkata, kebanyakan pegawai kerajaan Amerika percaya satu kumpulan pengganas berada di belakang serangan berani mati yang memusnahkan Pusat Dagangan Dunia dan ke atas bangunan Pentagon pada 2001.

Satu lagi teori, kata beliau ialah “beberapa segmen dalam Amerika Syarikat sendiri telah mengadakan serangan ini untuk memulihkan ekonomi yang merudum dan genggaman di Asia Barat dalam usaha menyelamatkan rejim Yahudi.”

“Majoriti rakyat Amerika, malah kebanyakan orang negara-negara lain dan ahli politik akan bersetuju dengan pandangan ini,” kata beliau di Perhimpunan Agung dianggotai 192 negara.

Sebaik sahaja Presiden Iran ini mengeluarkan pandangan pedas yang lazim dilontarkan terhadap Barat, perwakilan Amerika dan beberapa negara Eropah bertindak keluar dari dewan sidang Perhimpunan Agung yang bermula minggu ini.

Perwakilan Amerika mengeluarkan respons ini dengan berkata: “Berbanding mewakili aspirasi dan semangat muhibah rakyat Iran, Encik Mahmoud sekali lagi memilih untuk membangkitkan teori-teori konspirasi dan kecaman anti-Semitik.” -TMI

Imbas kembali


Istiqamah Selalu


“Wahai Rasulullah, ajarkanlah kepadaku suatu ucapan sehingga aku tidak perlu bertanya lagi kepada orang lain. Rasulullah s.a.w. menjawab, “Ucapkanlah ‘Aku beriman kepada Allah, kemudian hendaklah engkau beristiqamah’” (HR Muslim).

Dapat difahami dari apa yang dikemukan Rasulullah dalam hadits di atas bahwa beriman itu amat penting, namun yang lebih penting lagi untuk tahap selanjutnya adalah beristiqamah atau menetapkan hati dalam keimanan. Apalagi imannya seseorang boleh mengalami pasang surut setiap saat. Paling menyedihkan bila surut iman seringkali dialami orang setelah sempat berusaha sekuat-kuatnya untuk pasangkan (imannya) di waktu bulan Ramadhan.

Tentunya sangat malang bagi manusia yang hidup dalam keadaan iman surut atau bahkan tidak beriman. Sebab, mungkin sahaja ajal akan menjemput di saat sedang demikian. Sedangkan Allah sudah mengingatkan dalam al-Qur’an agar jangan sekali-kali mati kecuali dalam keadaan beriman atau dalam keadaan Islam.

Meskipun diingatkan secara berulang kali namun manusia diberikan pilihan untuk mati dalam keadaan beriman atau sebaliknya. Masih banyak manusia yang tidak mampu mengawal hidupnya, sehingga akhirnya mendapati dirinya mati dalam keadaan tanpa beriman. Buktinya, tidak semua orang mampu bertindak lurus atau tetap hidup sesuai dengan tuntunan iman. Malam beriman, siangnya sudah berubah diwaktu malamnya.

Malah timbul kebimbangan di waktu sekarang bila orang yang bergelar Islam sudah sanggup bunuh orang lain dan membunuh diri. Sedangkan Hukum bunuh diri sangat jelas iatu "tidak mencium bau syurga" dan tjenazahnya tidak layak dikebumikan di perkuburan Islam.Wallahua'llam

Tuesday, September 21, 2010

pRekse oH prEkse !

Aduhai !
Bangga betol aku bleh resuLt tadi, ape tidak nya, emm, doWn, doWn, doWn , tapi kan kire aku dah berusahe tu.
SebeLum nie lagi lah teruk. Ape ke jadahnye aku nie. Ish3.........

SomeTimes, meSti ade PasAng suRutnye kan. tAhun nie dOwn tahun LepaS upPer. And InsyaAllah, tAhun dePan, iaitu the biGgest n not SmaLL ex-xam (SPM) akaN aKu lalaUi pLAk.

Hahahahah, nie pLak aDe saMbutan RaYe kat SkolaH, aku daLam grouP nk yanG m'Urus benDe nie, cAmne ye KP aku nIe piLih AJK, emm xtaU Lah. BiaRlah asaL benDe nie, akU stiLL boleh imbaNgkan AnTara stUdying n oUter aCtiviTies. AnyWay, seMpat Lagi nk keJar 10 Mumtaz SMU tu.....InsyaAllah.

Ok lah yer, juz an upDatiNg,
Assalamualaikum.

Wednesday, September 15, 2010

tensiOn tol TaDi

Kelantan vs Negeri Sembilan
8.45 - 11.00 malam
Stadium Sultan Ismail IV

Geram tol aku tadi >>>> aRg !!! aRg !!! aRg !!! aRg !!!

bukan ape, sejak mule2 lagi, time tu kol 7.00 malam lagi aku b'tolak g sane, g solat maghrib kat sane bawah khemah besar yang xdibuang untuk solat terawih hari tu. Sampai sana maghrib, aku tengok ramai dah kat dalam stadium, mase tu ,maghrib, korang perasan x ? dalam pikiran aku mesti diorang nie xsolat maghrib, fuiisssh, na'uzibillah. Sebab tu lah Kelantan kalah, lau tengok dari segi itu.

lepas solat plak tunggu kawan kpd  kawn aku, dalam setengah jam jugak, geram ase, beratur nk sampai 1km untuk masuk, untuk masuk ye !! beratur lah sampai (aku ase 20 line) camtu lah. bertolak2, berhimpit2, rimas tol, tambah2 ade pompuan pulak, dah lah pompuan, nk berhimpit nga laki nk masuk stadium, mujur xde ape yang berlaku, budak pon ade jugak.

 dalam pulak cam stadium kene bah (banjir) orang penuh, sampai kene dok dalam longkang, dahlah mahal tiket (RM 12 tempat open) pastu xde tempat duduk, kene beratur panjang plak, sampai 1st half, kawan aku ajak keluar, lau dok dalam pon xnampak, jadi aku n the gang terus keluar, g kat astaka, tengok skrin layar, lagi baik, biar xde sound.

Tension tol lepas aku tengok yang S.Chanturu (aku ase) tackle pemain N9 kat luar kotak, tapi kene kad kuning n ade penalti pulak, terus supporter Kelantan marah,, ade yang lempar mercun.issshhhh3.

Tapi nk wat camne lagi, xde rezki kali nie, adat mainan, ade kalah, ade menang.ok lah dah lewat nie, aku pon dah nak zzzZZZZ nie....ok ?

Assalamualaikum, bye3
xde gambar ye, xsempat ambik

Tuesday, September 14, 2010

masE......fast seperti buroq

hah??? dah 5 Syawal dah, yak3, cepatnye mase, aduss, bedebar pulak rase hati nie....
bukan ape, SMU lah, khabar2 lah......he3 (korang tau x SMU tu ape, hah ?)


tinggal 5 hari aje lagi untuk enjoy our holiday (eid), minggu depan dah nk sekolah, pastu kene focus lak pade exam SMU tu, dengar2 ceritanye yang SMU ni, 24hb Oktober (kat banner depan sekolah) pastu dengar kawan kat sekolah versus ngan sekolah aku pulak 27hb Oktober....

YANG MANA LAH YANG BETUL NIE ?

apa2 pun, enjoy sepuas2nye dlu eid nie, kutip banyak2 duit raye kat rumah tunang sanak sedara n kawan2....he3 (^_^)

Assalamualaikum...n gud bye.....

Wednesday, September 8, 2010

fuiiiisssh ---> bangun2

Air jatuh dari langit, menndakan hujan turun. Dikatakan semalam jugak Lailatul Qadar, tapi xpasti lah. Tanda-tanda berlaku Lailatul Qadar :

1) Malam itu tenang, tidak dingin dan tidak panas;
2) Siangnya cahaya matahari warnanya pucat;
3) Pada malam itu malaikat Jibril akan menyalami orang yang beribadat pada malam itu dan tandanya ialah kita tiba-tiba rasa sangat sayu dan kemudiannya menangis teresak-esak secara tiba-tiba.


Tapi semalam, xrasa panas sangat, hujan tapi xrasa sejuk sangat. Adakah berlaku semalam ? Tanda nombor tiga xsempat nk buat poll lagi. Tapi tengah tunggu tanda yang ke 2 sekarang Tanda no 2 memang jadi lah, pucat semacam je langit tu pukul 7.32 a.m,korang perasan x, n firasat aku kata semalam. Aish betul ke nie ? Lau di baca tentang post yang lepas ada betulnya. Xpe lah yang mana2 pon asalkan korang bangun tiap2 malam, nk tanya nie, korang bangun ke semalam ? Lau bangun syukur Alhamdulillah, lau x, korang kena usaha jugak insyaAllah lau panjang umur korang sempat jumpa Ramadhan yang akan datang. Aku pon gitu jugak. Ni kira nasihat aku kat korang dan diri aku sendiri ni, jangan pulak korang cakap aku sendiri xbuat.

Tapi kan aku sedih jugak, puasa tinggal hari ni dengan esok je lagi tu pun lau hari khamis xraya lagi. Khabar2 hari khamis, but it not a problem, we only take care what happen now only, yang kemudian2 tu kerja Tuhan. Ape daa korang nie. Bab raya no. 1 korang puasa belum tentu cukup.

Setakat tu sajelah post aku untuk saat nie, aku pon nk g sambung zzzZZZ nie, opppsss, jangan marah ye (tiru kata2 P.Ramlee) hahahahahahah. Ok, gud Morning, Assalamualaikum.

Tuesday, September 7, 2010

..:: Raya datang lagi lah ::..

Masa pantas berlalu ? Korang perasan x ? hah ?
" Cepatnyo maso, nk buko poso doh esk male ngelas doh, aduissh cepat, cepat, emm, emm, emm " kata kawanku. Betapa pantasnya masa berlalu walau kita tidak sedari. Hari demi hari, minggu demi minggu, tahun demi tahun berlalu, dah berakhirnya Ramadhan, bulan rahmat pada 10 awal, keampunan 10 pertengahan dan penghindaran dari azab api neraka pada 10 terakhir.

Dah raya kita rupanye, he3, ape daa.

So, dah cukup 30 hari kita puasa, hari raya ini adalah kemenangan bagi kita umat islam yang berpuasa sahaja, ok. Instead not for the " al-khaasiruun " the loss. However, every muslim yuharrimu saum or haram b'puasa pada hari raya ini. Jadi korang xpayah nk buat2 rajinlah, kononnya sedih tinggal Ramadhan sampai hari raya pon korang nk puasa, masyaAllah.


Bagi pantun sikit :
Buah pauh di tengah bendang
Jadi dagangan di tengah kota
Saudara jauh datang bertandang
Bermaaf-maafan sesama kita

Masak udang dan gulai ketam
Pembasuh mulut kuih keria
Berbunyi mercun berdentum-dentam
Riang gembira di Hari Raya

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami meyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakraban

Disisir diandam dengan cekap
Potong rambut pelbagai gaya
Puasa sebulan sudahlah lengkap
Kita menyambut Hari Raya

Adik tersayang segak bergaya
Mengait kuih di atas para
Suasana riang di Hari Raya
Bermaaf-maafan riang gembira

Ha3, diri ini cuma mahu mengucapkan "Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin ", harap diampun jika terkasar bahasa, termakan yang haram, terpukul xsengaja, terumpat belakang2, termakan hati dan termarah menyakiti. Anyway, sambutlah raya ini dengan hati dan tangan yang terbuka, n the last thing harap2 sharing2 lah jugak duit raya ye...!!!

Lastly korang enjoylah dengan lagu nie ye !!
Sami yusuf....Eid song

video

Monday, September 6, 2010

Iklan Raya PKNS

video

Tersentuh kejap hatiku bila menonton iklan ni, berbanding dengan iklan made from TV3 tu, korang cuba lah tengok insyaAllah kejap lagi mengalir lah air mata korang tu....

Iklan TV3: Menyesatkan....Ape tindakan kita ???

Berikut aku sertakan hujah yang aku perolehi dari sahabat facebook yang bernama Yusrizal Usop berkaitan Iklan Promo Aidilfitri TV3 ini. Namun, entri aku ini disertakan sekali babak-babak iklan yang telah aku print screen.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK6FzLMa3I/AAAAAAAAAOI/wrRZPaQTV1o/s1600/scene+1.PNG
Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

Sunday, September 5, 2010

Ramai yang tidak tahu !


Kesan Merokok Shisha
Apa itu Shisha? Shisha merujuk pada rasa tembakau yang digunakan dalam proses merokok dengan menggunakan hookah, juga dikenali sebagai 'gelembung hubble' dan 'narghile'. Hal ini dipercayai berasal di Turki lebih dari 500 tahun yang lalu sementara yang lain mendakwa itu berasal dari Syria dan India.

Saturday, September 4, 2010

Yahudi : Kenapa mereka bijak ?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Friday, September 3, 2010

Lailatul Qadr :Petua Imam Ghazali

PESAN JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD (SELAWAT DAN SALAM KEATAS BAGINDA)ADALAH MALAM QADAR BERLAKU PADA SATU MALAM DARIPADA 10 MALAM TERAKHIR (HARI GANJIL) BULAN RAMADHAN.


PETUA OLEH IMAM GHAZALI DAN LAIN-LAIN ULAMA ' UNTUK CARI MENCARI MALAM LAILATUL QADAR

JIKA AWAL RAMADHAN JATUH PADA HARI: