Pages

Friday, September 24, 2010

Ucapan Presiden Iran Di Pulau

Presiden Iran dakwa Amerika ‘dalangi’ serangan 11 Sept, diplomat PBB pulau ucapan

Amerika Syarikat dan beberapa lagi dari Eropah memulaukan sesi Perhimpunan Agung PBB apabila Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad semalam mendakwa kebanyakan orang percaya bahawa pentadbiran Amerika yang mendalangi serangan 11 September demi survival Israel.

Dalam ucapannya, pemimpin Iran itu berkata, kebanyakan pegawai kerajaan Amerika percaya satu kumpulan pengganas berada di belakang serangan berani mati yang memusnahkan Pusat Dagangan Dunia dan ke atas bangunan Pentagon pada 2001.

Satu lagi teori, kata beliau ialah “beberapa segmen dalam Amerika Syarikat sendiri telah mengadakan serangan ini untuk memulihkan ekonomi yang merudum dan genggaman di Asia Barat dalam usaha menyelamatkan rejim Yahudi.”

“Majoriti rakyat Amerika, malah kebanyakan orang negara-negara lain dan ahli politik akan bersetuju dengan pandangan ini,” kata beliau di Perhimpunan Agung dianggotai 192 negara.

Sebaik sahaja Presiden Iran ini mengeluarkan pandangan pedas yang lazim dilontarkan terhadap Barat, perwakilan Amerika dan beberapa negara Eropah bertindak keluar dari dewan sidang Perhimpunan Agung yang bermula minggu ini.

Perwakilan Amerika mengeluarkan respons ini dengan berkata: “Berbanding mewakili aspirasi dan semangat muhibah rakyat Iran, Encik Mahmoud sekali lagi memilih untuk membangkitkan teori-teori konspirasi dan kecaman anti-Semitik.” -TMI

Imbas kembali


"Mengimbas kembali kejadian yang berlaku ke atas serangan mengejut bangunan (WTC) banyak teori dan pendapat berbeza diketengahkan oleh segelintir pihak. Lebih kurang 3, 000 orang dianggarkan mati semasa kejadian itu berlaku. Pesawat American Airlines Penerbangan 11 (melanggar arah utara), Pesawat United Airlines Penerbangan 175 (arah selatan), Pesawat American Airlines Penerbangan 77 (menyerang Pentagon) dan Pesawat United Airlines Penerbangan 93 (kearah tanah). Semua pesawat ini dikatakan telah dirampas oleh para pengganas terutama al-Qaida. Benarkah tuduhan ini atau ada dalang disebaliknya ?Mari kita fikirkan sejenak dan lihat pada gambar yang telah sempat dirakamkan.


Kerajaan di bawah pimpinan Presiden George Walker Bush (Amerika Syarikat) menyalahkan al-Qaida di bawah pimpinan Osama Laden. Sehinggakan (AS) menyeru agar Afganistan menyerahkan Osama Laden untuk dibicarakan. Malah (AS) turut menyerang dan menzalimi rakyat Afganistan. Namun ramai penunjuk perasaan anti-AS dan hak asasi kemanusiaan menentang sepenuhnya tindakan (AS) yang menuduh tanpa sebarang bukti kukuh.


Malah teori Bush juga yang mengatakan bahawa pengganas yang menyerang (WTC) itu adalah di bawah pimpinan al-Qaida telah disangkal dan tidak dipersetujui oleh beberapa pihak di bawah pentadbirannya. Menurut kajian, walaupun ada bukti yang mengatakan terdapat beberapa nama Arab di dalam pesawat itu, namun nama-nama itu ternyata masih hidup. Salah satunya , Waleed al-Shehri, yang dicurigai FBI, saat itu beliau ada di Maroko. Bahkan ada yang telah meninggal beberapa tahun setelah serangan itu.


Selain itu salah seorang mangsa yang terselamat iaitu William Rodriquez yang membuat lawatan ke Malaysia baru-baru ini untuk memberi penerangan mengenai di sebalik kejadian tersebut. Beliau menegaskan dengan semangat keberanian bahawa kejadian yang berlaku itu adalah bukan angkara sebenar pengganas Islam. Sebaliknya dia melahirkan keyakinan bahawa peristiwa tersebut sebenarnya telah dirancang dan didalangi oleh pihak-pihak tertentu yang tinggal di negara Amerika Syarikat (AS).


Lagipun amat sukar dipercayai sekali (AS) menuduh pergerakan Islam. Ini kerana, menurut pengalamannya, semasa berlakunya tragedi tersebut, terdapat letupan terlebih dahulu di tingkat bawah bangunan Pusat Dagangan Dunia (WTC) New York sebelum dirempuh oleh pesawat itu. Malah menurut beliau yang berada disitu, pada masa itu bahagian bawah bangunan (WTC) juga dalam keadaan kosong serta lengang dan ia seolah-olah telah dirancang terlebih dahulu.


Malah beliau juga merasakan ada sesuatu yang tidak kena dalam penyiasatan pihak-pihak berkuasa (AS) mengenai kejadian tersebut. Beliau juga tidak bersetuju dengan tindakan (AS) mengenakan tindakan ketenteraan terhadap negara-negara Islam yang disyaki mempunyai kaitan dengan peristiwa itu.


Selain itu terdapat juga beberapa pihak yang dicurigai sebagai dalang di sebalik serangan ke atas (WTC). Antaranya, serangan itu dilakukan oleh bangsa Israel, menerusi laporan time. com, dari sekitar 6000 yang menjadi mangsa, hanya beberapa sahaja orang Yahudi. Padahal dalam kajian seramai 4000 orang Yahudi berada dan bekerja di dalam bangunan itu. Sebelum kejadian itu, kononnya orang-orang Yahudi telah diberi nasihat dan larangan agar tidak mendekati serta masuk ke dalam (WTC) pada hari itu. Malah menurut pengamatan salah seorang pakar Kabakln, Zaini Anshar Maulani (1939-2005), kemungkinan teori ini adalah benar. Menurut beliau, selama ini pun Israel sering memanfaatkan dan memprovokasi beberapa orang Arab fanatik untuk melakukan serangan bunuh diri itu.

No comments:

Post a Comment